ΡΑΙΒΟΙΠΠΟΔΙΑ ΣΕ ΒΡΕΦΗ ΚΑΙ Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ

2017-05-16 17:20

Ραιβοϊπποποδία, τι είναι και πως αντιμετωπίζεται:

 

Τι είναι η ραιβοϊπποποδία;

H ραιβοϊπποποδία αποτελεί την πιο συχνή παραμόρφωση των οστών και των αρθρώσεων του ποδιού στα νεογέννητα. Η συχνότητα εμφάνισης είναι περίπου 1:1000 μωρά. Τα αίτια της ραιβοϊπποποδίας δεν είναι ακριβώς γνωστά, αλλά είναι πιθανότατα μια γενετική διαταραχή και δεν οφείλεται σε κάτι που έκαναν ή δεν έκαναν οι γονείς. Έτσι δεν υπάρχει κανένας λόγος οι γονείς να έχουν ενοχές επειδή έχουν ένα παιδί με  ραιβοϊπποποδία. Η πιθανότητα να αποκτήσουν ένα δεύτερο παιδί με ραιβοϊπποποδία είναι περίπου 1:30.

Οι γονείς που απέκτησαν ένα κατά τα άλλα υγιές παιδί με ραιβοϊπποποδία θα πρέπει να διαβεβαιωθούν ότι το μωρό τους, όταν αντιμετωπιστεί από κάποιον ειδικό στην μέθοδο Ponseti, θα έχει ένα πόδι σχεδόν φυσιολογικό εμφανισιακά με ουσιαστικά φυσιολογική λειτουργικότητα. Η καλά θεραπευμένη ραιβοϊπποποδία δεν προκαλεί αναπηρία και το παιδί είναι πλήρως ικανό να ζήσει μια φυσιολογική, δραστήρια ζωή.

 

Συντηρητική θεραπεία

—  Μέθοδος Ponseti

—  Προσαρμοσμένη Γαλλική προσέγγιση (λειτουργική θεραπεία)

—  Νάρθηκες/κηδεμόνες

Χειρουργική αντιμετώπιση

—  Τενοτομή  Αχιλλείου

—  Μεταφορά του τένοντα του πρόσθιου κνημιαίου

 

Μέθοδος Ponseti

Η διόρθωση της παραμόρφωσης με την μέθοδο Ponseti επιτυγχάνεται αντιστρέφοντας την φορά στροφής του άκρου ποδός  και βαθμιαία στροφή αυτού γύρω από την κεφαλή του αστραγάλου

 Η διόρθωση γίνεται σταδιακά με την τοποθέτηση διαδοχικών γύψων που διατηρούν την διόρθωση, και διαρκεί κάποιες εβδομάδες

 

Πότε πρέπει να ξεκινήσει η μέθοδος Ponseti;

Η διόρθωση πρέπει να ξεκινήσει το συντομότερα δυνατόν μετά την γέννηση (7-10 ημέρες). Παρ’όλα αυτά οι περισσότερες περιπτώσεις ραιβοϊπποποδίας μπορούν να διορθωθούν με την μέθοδο Ponseti κατά την παιδική ηλικία

 

Έναρξη θεραπείας

Η μέθοδος Ponseti περιλαμβάνει ήπιο χειρισμό του ποδιού για περίπου ένα λεπτό κάθε εβδομάδα, με σκοπό την διάταση των κοντών και σφιγκτών συνδέσμων και τενόντων στην έσω, οπίσθια και πελματιαία επιφάνεια του άκρου ποδός.

Στην συνέχεια τοποθετείται ένας κυκλοτερής γύψος που ξεκινά από τα δάκτυλα του ποδιού και φθάνει μέχρι το άπω πέρας του μηρού.

Ο γύψος διατηρεί την διόρθωση που επιτεύχθηκε με τους χειρισμούς και ταυτόχρονα χαλαρώνει τους ιστούς μέχρι τον επόμενο χειρισμό.

Με τον τρόπο αυτό τα παρεκτοπισμένα οστά και οι αρθρώσεις επανέρχονται σταδιακά στον σωστό άξονα. Η θεραπεία πρέπει να ξεκινήσει κατά την διάρκεια της 1ης ή 2ης εβδομάδας της ζωής για να μπορέσουμε να εκμεταλλευτούμε την ευνοϊκή ελαστικότητα των ιστών σε αυτή την ηλικία.

 

 

Προσαρμοσμένη γαλλική προσέγγιση

 

Καθημερινη ήπια κινητοποιηση  και διατάσεις των βραχυσμένων μαλακών ιστων, ενδυνάμωση των αδυναμων μυών, χρήση αυτοκόλητων θεραπευτικών ταινιών -tape, και ναρθήκων για διατήρηση ορθής θέσης (Jeand and Karol 2010)

 

Νάρθηκες και κηδεμόνες

 

 

—  Ο κηδεμόνας αυτός συνίσταται από μια μπάρα  στην οποία εφαρμόζουν ευθεία, ανοικτά στα δάκτυλα παπούτσια .

—  Για μονόπλευρες περιπτώσεις, ο κηδεμόνας ρυθμίζεται σε 60 με 70 μοίρες εξωτερική στροφή στην πλευρά της ραιβοϊπποποδίας, και στις 30 με 40 μοίρες στο φυσιολογικό πόδι

 

 

 

 

 

 

 

ΑΝΑΦΟΡΕΣ

 

Kelly A. Jeans MS and Lori A, Karol MD (2010) Plantar Pressure following ponseti and French physiotherapy methods for clubfoot. Journal of pediatric orthopedic (30) 1, 82-89.

Morcuende JA, Dobbs MB, Frick SL (2008). Results of the Ponseti method in patients with clubfoot associated with arthrogryposis. Iowa Orthop J 28:22–26.

Gurnett CA, Boehm S, Connolly A, Reimschisel T, Dobbs MB (2008). Impact of congenital talipes equinovarus etiology on treatment outcomes. Dev Med Child Neurol. 2008 Jul;50(7):498-502.

Richards BS, Faulks S, Rathjen KE, Karol LA, Johnston CE, Jones SA (2008). A comparison of two nonoperative methods of id-

iopathic clubfoot correction: the Ponseti method and the French functional (physiotherapy) method. J Bone Joint Surg Am. 2008

Nov;90(11):2313-21.

 

—————

Πίσω