ΠΩΣ ΝΑ ΕΝΙΣΧΥΣΕΤΕ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

2017-05-30 19:11

Πως να ενισχύσετε την ανάπτυξη του λόγου στα παιδιά;

 

Στην ελληνική γλώσσα, ο όρος "λόγος" εμπεριέχει την έννοια της γλώσσας, της ομιλίας και της σκέψης. Κυρίως όμως, αποτελεί το μέσο που επιλέγουμε όταν επιθυμούμε να εκφράσουμε συγκεκριμένες ιδέες. Στο παρακάτω κείμενο μπορείτε να δείτε τρόπους για να διευκολύνετε την ανάπτυξη του λόγου του παιδιού σας ανά ηλικιακή ομάδα (από 0 μηνών έως 4 ετών).

 

 

0-12 μηνών

·         Να παίζετε παιχνίδια που του επιτρέπουν να ακολουθείται διαδοχική σειρά, όπως το «κουκου-τσα» ή το κύλισμα της μπάλας.

·         Να τραγουδάτε παιδικά και άλλα τραγούδια. Υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για να τραγουδάτε με το παιδί σας από τις πρώτες του κιόλας στιγμές. Η μουσική προκαλεί βαθιά αλληλεπίδραση, απαλύνει την ένταση και τον πόνο, ενώ βοηθά το παιδί να αναπτύξει δεξιότητες λόγου και συντονισμό κινήσεων.

·         Να κοιτάτε το παιδί σας ώστε να εγκαθιδρύσει την βλεμματική επαφή μαζί σας. Για παράδειγμα, την στιγμή που αλλάζετε το μωρό σας: το ακούτε όταν κλαίει, ερμηνεύετε το μήνυμά του ότι δεν είναι χαρούμενο και ανταποκρίνεστε με λόγια παρηγοριάς, με μελωδίες και τραγούδια. Χρησιμοποιείτε σύντομες φράσεις και απλές λέξεις για να εξηγήσετε αυτό που κάνετε.

1-2 ετών

·         Να κοιτάτε τις χειρονομίες που κάνει το παιδί σας.

·         Να ακούτε τα λόγια του.

·         Να ερμηνεύετε ό,τι λέει.

·         Να μιμείστε και να επαναλαμβάνετε αυτά που λέει το παιδί, δίνοντάς του ένα καλό πρότυπο.

·         Να μοιράζεστε και να κάνετε την επικοινωνία ευχάριστη για το παιδί σας. Για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια του φαγητού υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για να αναπτύξει το παιδί το λόγο του.

2-3 ετών

·         Παίξτε παιχνίδια με κίνηση, παραδείγματος χάριν «τρέξε στο μεγάλο κουτί», «χτύπα τα χέρια και τα πόδια».

·         Παίξτε επιτραπέζια παιχνίδια ώστε να μάθει το παιδί να περιμένει τη σειρά του, όπως «λόττο με εικόνες», «παζλ», «τι ακούς».

·         Πείτε τραγούδια με κίνηση, όπως το «χαρωπά τα δυο μου χέρια τα χτυπώ».

·         Αφήστε το παιδί σας να μιλά για ένα θέμα και δίνετε την απαιτούμενη προσοχή και χρόνο για να το ακούσετε, καθώς και για να του απαντήσετε. Εμπλουτίζετε τη συζήτησή σας προσθέτοντας πληροφορίες σχετικές με το θέμα σας. Για παράδειγμα, διαβάζετε καθημερινά με το παιδί σας βιβλία στα οποία θα ονομάζετε, θα εξηγείτε και θα περιγράφετε τις εικόνες.

3-4 ετών

·         Να δημιουργείτε ευκαιρίες καθημερινά για επικοινωνία με το παιδί σας. Για παράδειγμα, καθιερώστε μια ώρα συνομιλίας.

·         Να δίνετε στο παιδί σας ευκαιρίες να παίζει με τους φίλους του και σε ομάδες.

·         Να παίζετε παιχνίδια μαζί του που να είναι κατάλληλα για την ηλικία του.

·         Να του επιτρέπετε να εκτελεί ανάλογες με την ηλικία του δραστηριότητες για να γίνει αυτόνομο.

·         Να διαβάζετε συχνά στο παιδί σας παραμύθια και βιβλία και στη συνέχεια να το αφήνετε να λέει την ιστορία μαζί σας.

·         Να λέτε τραγούδια και ποιήματα μαζί.

·         Να συμπεριφέρεστε στο παιδί σας σαν ενήλικας και να μοιράζεστε πληροφορίες μαζί του.

 

ΘΥΜΗΘΕΙΤΕ: Στο παιδί σας αρέσει να διασκεδάζει και να παίζει μαζί σας.

 

Συγγραφέας:
Παιδαγωγικό Κέντρο (Τμήμα Λογοθεραπείας)

—————

Πίσω