H μέθοδος Institute of Neuro-Physiological Psychology (INPP)

2014-04-02 09:53

 

 

Η μέθοδος ΙΝΡΡ (Institute of Neuro-Physiological Psychology) εστιάζει στην ανίχνευση και αποκατάταση των συμπτωμάτων της Νευρο-αναπτυξιακής καθυστέρησης. Απευθύνεται σε παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες και σε άτομα με προβλήματα συμπεριφοράς και συναισθηματικές διαταραχές. Δημιουργήθηκε από το Ινστιτούτο Νευροφυσιολογίας της Ψυχολογίας που βρίσκεται στο Τσέστερ της Αγγλίας και είναι βασισμένη σε ένα κλινικό πρόγραμμα που χρησιμοποιείται από τη δεκαετία του 1970.

Έπειτα απο μια πλήρη νευρολογική αξιολόγηση δίνεται η δυνατότητα αποκατάστασης της ανώριμης λειτουργίας του κεντρικού νευρικού συστήματος η οποία σχετίζεται με προβλήματα που συχνά κρύβονται πίσω από μαθησιακές δυσκολίες όπως:

Þ     Προβλήματα Γραφής και Ανάγνωσης

Þ     Προβλήματα Ακουστικής επεξεργασίας

Þ     Προβλήματα Συγκέντρωσης

Þ     Δυσλεξία

Þ     Χαμηλές σχολικές επιδόσεις

Þ     Αναπτυξιακή Διαταραχή του Κινητικού Συντονισμού (DCD)

Þ     Συνδρομο Ελλειματικής Προσοχής (ADD)

Þ     Σύνδρομο Asperger

Þ     Αγοραφοβία

Þ     Αγχώδεις διαταραχές

Η νευρολογική αξιολόγηση περιλαμβάνει εξέταση της λεπτής και αδρής κίνησης, του μυϊκού συντονισμού, της ισορροπίας, των μοτίβων κινητικής ανάπτυξης, της παρουσία των αντανακλαστικών, της πλευρίωσης, του οπτικο-κινητικού συντονισμού, της ικανότητας οπτικής αντίληψης και συνέργειας των οφθαλμών και της ακουστικής επεξεργασίας των ερεθισμάτων.

 

Πλεονεκτήματα:

ü  Η μέθοδος εμβαθύνει στην αιτιολογία του προβλήματος.

ü  Για την πραγματοποίηση της αξιολόγησης και την εφαρμογή της μεθόδου δεν είναι απαραίτητη επίσημη διάγνωση, αρκεί η αναφορά των συμπτωμάτων.

ü  Το ασκησιολόγιο περιλαμβάνει την καθημερινή εκτέλεση μιας σειράς αναπτυξιακών ασκήσεων, οι οποίες εκτελούνται είτε από το θεραπευτή είτε απο τους γονείς στο σπίτι και διαρκούν μόλις 10’.

ü  Η πρόοδος αξιολογείται κάθε δύο μήνες.

ü  Το μέγιστο χρονικό όριο εφαρμογής της μεθόδου είναι 1 χρόνος.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείται το επίσημο site του ινστιτούτου https://www.inpp.org.uk/ ή επικοινωνίστε στο τηλέφωνο 6973018331

Κωνσταντίνος Πάσχος

Καθηγητής Προσαρμοσμένης Κινητικής Αγωγής, MSc

INPP Instructor

—————

Πίσω