Blog

2015-09-23 21:29

Ημερίδα με θέμα την Εγκεφαλική Παράλυση

Το Aegean College διοργανώνει την Τετάρτη, 7 Οκτωβρίου 2015, ώρα 12.00 μ.μ., Ημερίδα με θέμα την Εγκεφαλική Παράλυση, στην αίθουσα εκδηλώσεων, Πανεπιστημίου 17.

 

Η Εγκεφαλική Παράλυση διαγιγνώσκεται σε 1 στα 326 παιδιά σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ,ενώ υπολογίζεται ότι 17 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ζουν με τις συνέπειες της εγκεφαλικής παράλυσης.

Για την σοβαρή αυτή αναπτυξιακή διαταραχή θα μιλήσουν διεθνώς αναγνωρισμένοι επιστήμονες, ειδικοί ψυχολόγοι, φυσικοθεραπευτές, εργοθεραπευτές και λογοθεραπευτές.

Tο πρόγραμμα και η θεματολογία της Ημερίδας έχει ως εξής:

- Εγκεφαλική Παράλυση... μια νόσος που δεν είναι νόσος

Δρ Μαρία Σενιόρου, DPhil MRCGP Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Οξφόρδης, Γενικός Ιατρός, Υπεύθυνη Εργαστηρίου Ανάλυσης Βάδισης ΚΑΣΠ Χατζηπατέρειου

 

- Σύγχρονα θέματα για την ψυχολογική υποστήριξη του παιδιού με Εγκεφαλική Παράλυση και της οικογένειάς του

Αγγελική Τερτίπη, Κλινική Ψυχολόγος MSc

 

- Εγκεφαλική Παράλυση και ο ρόλος της Λογοθεραπείας

Κωνσταντίνος Καπετανάκης, Λογοθεραπευτής MSc

 

- Γνωριμία με την Ιπποθεραπεία

Αθανασία Λαϊου, Φυσικοθεραπεύτρια MSc

 

- Ο ρόλος της Ανάλυσης Βάδισης στην Εγκεφαλική Παράλυση

Δρ Μαρία Σενιόρου, DPhil MRCGP Διδάκτωρ πανεπιστημίου Οξφόρδης, Γενικός Ιατρός, Υπεύθυνη Εργαστηρίου Ανάλυσης Βάδισης ΚΑΣΠ Χατζηπατέρειου

Λεωνίδας Σουρτζόπουλος, Μηχανικός Πληροφορικής,Εμβιομηχανικός Εργαστηρίου Ανάλυσης Βάδισης Χατζηπατέρειου Κασπ,Υπεύθυνος Εργαστηρίου Υποστηρικτικής Τεχνολογίας Χατζηπατέρειου ΚΑΣΠ

 

- Λειτουργική Φυσικοθεραπεία και Ενδυνάμωση στην Εγκεφαλική Παράλυση

Αλεξάνδρα Λέπουρα, Φυσικοθεραπεύτρια MSc

 

- Θεραπευτική Κολύμβηση και ’σκηση στο νερό

Κατερίνα Καπασούρη, Καθηγήτρια Προσαρμοσμένης Φυσικής Αγωγής MSc

 

- Προσβασιμότητα: Παγίδες και Κίνδυνοι από ερασιτεχνισμούς προσβασιμότητας

Γιώργος Σαββόπουλος, Εργοθεραπευτής, Προϊστάμενος Τμήματος Εργοθεραπείας και Υπεύθυνος Υποστηρικτικής Τεχνολογίας Ασκληπιείου Βούλας

Χορηγοί Επικοινωνίας: abc toys,κινητρο & κινηση λειτουργικη θεραπεια παιδιου,www.4disabled.gr,ειδικός παιδαγωγός Φώτης Παπαναστασίου

Είσοδος ελεύθερη

—————

2015-03-01 08:58

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ - "ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ"

Σκοπός του σεμιναρίου είναι να εμβαθύνουν οι ακροατές τις γνώσεις τους στη παιδιατρική φυσικοθεραπεία και να αναπτύξουν τις κατάλληλες γνώσεις για την σωστή διαχείριση παιδιατρικών περιστατικών. Θα γίνει αναφορά σε σύγχρονες θεραπευτικές μεθόδους στη διαχείριση παιδιατρικών περιστατικών και θα παρουσιαστεί η σημαντικότητα της συνεργασίας της διεπιστημονικής ομάδας.

 

 

 

 

ΕΝΟΤΗΤΕΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ : 
1.Εισαγωγή στην παιδιατρική φυσικοθεραπεία
2.Φυσιολογική κινητική ανάπτυξη και συχνές αποκλίσεις
3.Συχνές παιδιατρικές νευρολογικές παθήσεις
4.Συχνές παιδιατρικές ορθοπεδικές παθήσεις
5.Αναφορά και διαχείριση σύγχρονων θεραπευτικών παρεμβάσεων
6.Η διεπιστημονική ομάδα θεραπευτών – επικοινωνία- επίτευξη θεραπευτικών στόχων


ΕΙΣΗΓΗΤΡΙΕΣ: 
- ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΛΕΠΟΥΡΑ
MSc Φυσικοθεραπεύτρια, Καθηγήτρια στο Aegean College, Ιδιοκτήτρια και υπεύθυνη φυσικοθεραπείας του κέντρου ειδικών θεραπειών "Κίνητρο και κίνηση: λειτουργική θεραπεία παιδιού".

- ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΛΑΪΟΥ
MSc Φυσικοθεραπεύτρια, Καθηγήτρια στο Aegean Omiros College, Επιστημονική Υπεύθυνη στην Ιπποθεραπεία Εκάλης

ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ : 20 €
50% έκπτωση για ειδικές κατηγορίες (φοιτητές, σπουδαστές, άνεργοι, πολύτεκνοι κλπ) 

ΤΟΠΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ : Aegean College, Πανεπιστημίου 17, Σύνταγμα στο Εργαστήριο Φυσικοθεραπείας 

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ : info@aegeancollege.gr , 210 3211228

ΘΑ ΔΟΘΕΙ ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ

—————

2014-12-15 21:18

Γιατροί του Σήμερα – Doctors Of Today Ποιοτική και οικονομική παρέμβαση στην υγεία - Άτομα με ειδικές ανάγκες (AMEA)

Άτομα με ειδικές ανάγκες (AMEA)

Ως ισότιμοι πολίτες, τα άτομα με ειδικές ανάγκες, έχουν δικαίωμα στην αξιοπρέπεια, στην ίση μεταχείριση, στην αυτόνομη διαβίωση και στην πλήρη συμμετοχή στην κοινωνία.

Διότι δεν τίθεται ζήτημα ειδικής, αλλά ισότιμης μεταχείρισης.

O πολιτισμός και η ποιότητα ζωής μιας κοινωνίας, συνδέονται άμεσα με τον σεβασμό των ανθρωπίνων και κοινωνικών δικαιωμάτων.

Η καταπολέμηση του κοινωνικού ρατσισμού και ο σεβασμός της διαφορετικότητας του άλλου, επιβάλλει την ισότιμη αντιμετώπιση και την φροντίδα των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες και άλλων κοινωνικών κατηγοριών που πλήττονται από τον κοινωνικό αποκλεισμό.

Στη χώρα μας τα άτομα με μακροχρόνιες σωματικές, νοητικές, πνευματικές και αισθητηριακές αναπηρίες ξεπερνούν το 10% του πληθυσμού, δίχως ωστόσο, να έχουν επίσημα καταμετρηθεί.

Σήμερα οι πολίτες με αναπηρία και οι οικογένειές τους, βιώνουν περισσότερο από κάθε άλλη κοινωνική ομάδα, τη χειρότερη μεταπολεμική ανθρωπιστική κρίση.

Οι «Γιατροί του Σήμερα» θα προσπαθήσουν να κάνουν ότι μπορούν καλύτερο γι΄αυτά τα άτομα και τις οικογένειές τους στον τομέα της υγείας

Το μεγάλωμα ενός παιδιού δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση και αυτό είναι κάτι που το αντιλαμβάνεσαι μόνο όταν γίνεις η ίδια μαμά. Πόσες φορές δεν έχετε θυμηθεί τα λόγια των μαμάδων σας, όταν σας έλεγαν «κάποτε θα γίνεις κι εσύ μαμά και θα με καταλάβεις». Ναι, τώρα που έχετε δικά σας παιδιά τις καταλαβαίνετε και αναγνωρίζετε όλα όσα έκαναν, για να σας μεγαλώσουν.

 

Υπάρχουν, όμως, και κάποιες μαμάδες, που έχουν να αντιμετωπίσουν περισσότερες δυσκολίες.

Μαμάδες, που τα παιδιά τους έχουν κινητικά, διανοητικά ή ψυχολογικά προβλήματα.

Μαμάδες, που δεν έχουν ακούσει ούτε μια φορά τη λέξη «μαμά» από τα χείλη των παιδιών τους και ενδεχομένως να μην την ακούσουν ποτέ.

Μαμάδες, που μεγαλώνουν τα παιδιά τους με απεριόριστη αγάπη και αξιοπρέπεια σε μια χώρα που, ας μη γελιόμαστε, δεν στέκεται καθόλου στο πλευρό τους.

Σε αυτές τις μαμάδες αξίζει όλοι μας να υποκλινόμαστε:

·         Επειδή άκουσαν τα χειρότερα από το στόμα των γιατρών, αλλά κατάφεραν να μαζέψουν τα κομμάτια τους και να συνεχίσουν.

·         Επειδή αντιμετωπίζουν καθημερινά τα βλέμματα, τις κακίες και τα αρνητικά σχόλια με αξιοπρέπεια και στωικότητα.

·         Επειδή είναι δυνατές, τόσο δυνατές που και οι ίδιες απορούν με τη δύναμη τους.

·         Επειδή, εκτός από μαμάδες, είναι και γιατροί και φυσιοθεραπευτές και λογοθεραπευτές και οτιδήποτε άλλο χρειάζεται το παιδί τους.

·         Επειδή κάποιες μέρες είναι πιο δύσκολες από τις άλλες, όμως αυτές δεν το βάζουν κάτω

·         Επειδή πάντα ελπίζουν, ακόμα κι όταν φαινομενικά δεν υπάρχει ελπίδα

·         Επειδή έχουν ανεξάντλητη υπομονή

·         Επειδή γνωρίζουν πως το παιδί τους τις χρειάζεται όσο τίποτα άλλο στον κόσμο

·         Επειδή θα έδιναν και τη ζωή τους, για να κάνουν τα παιδιά τους όλα αυτά τα μικρά …δηθεν ενοχλητικά πράγματα, που κάνουν τα άλλα παιδιά

·         Επειδή, τελικά, όταν κοιτάζουν τα παιδιά τους, δεν βλέπουν παιδιά με ειδικές ανάγκες, αλλά μονάχα τα αγγελούδια τους…

Για όλα τα παραπάνω και άλλα πολά, οι «Γιατροί του Σήμερα» θα προσπαθήσουν να κάνουν ότι μπορούν καλύτερο γι΄αυτά τα άτομα και τις οικογένειές τους στον τομέα της υγείας

 

Υπάρχουν ειδικές παροχές και τρόπος αντιμετόπισης για τα ΑΜΕΑ, ακόμα και για τα πιο δύσκολα σε προσέγγιση άτομα.

ΟΙ παρεμβάσεις των «Γιατρών του Σήμερα» περιλαμβάνουν όλο τα φάσμα των προβλημάτων υγείας.

Πχ : Οδοντιατρική Φροντίδα

Υπάρχουν συνεργασίες με οδοντιάτρους και οδοντιατρικά κέντρα, με υψηλότατες πιστοποιήσεις (ISO, TEMOS κλπ), όπου εκτελούνται όλες οι οδοντιατρικές εργασίες, όλων των οδοντιατρικών ειδικοτήτων.

Ειδικά για τα ΑΜΕΑ γίνεται ειδική μέθη στο οδοντιατρείο, από ιδιαιτέρως εξειδικευμένο αναισθησιολόγο, έτσι ώστε να καταστεί δυνατη η πρόσβαση στον ασθενή, όταν αυτή είναι δύσκολη ή αδύνατη. Σε τέτοια περιστατικά γίνονται όλες οι οδοντιατρικές εργασίες που χρειάζονται σε μια συνεδρία, ώστε να εξυπηρετηθεί ο ασθενής σε μια μέρα, λόγω της δυσκολίας πρόσβασης.

 

Περιττό να αναφέρουμε, ότι όλα τα ανωτέρω γίνονται υπό συνθήκες απολύτου ασφάλειας για τον ασθενή.

Έχουν γίνει έως τώρα πάνω από 5.000 περιστατικά, με απόλυτη επιτυχία.

Επίσης υπάρχει η δυνατότητα να γίνουν σ΄αυτή τη φάση (όταν ο ασθενής κοιμάται) με φορητό εξοπλισμό

·         Αιματολογικές εξετάσεις

·         Υπέρηχοι θυρεοειδούς, καρδιάς, κοιλιάς και αγγείων

·         Ακτινογραφίες

·         Κλινική εξέταση

Πολλοί από αυτούς τους ασθενείς δεν έχουν κάνει ποτέ εξετάσεις, λόγω της προβληματικής πρόσβασης.

Ανάλογες προσεγγίσεις γίνονται και σε περίπτωση οποιοδήποτε χειρουργείου , αιμοληψίας , αξονικής ή μαγνητικής τομογραφίας κτλ

Τα άτομα με ειδικές ανάγκες και οι οικογένειες τους, αξίζουν ιδιαίτερης διευκόλυνσης, φροντίδας και αγάπης ! ! ! !

Στον κόσμο που ζούμε δεν περισσεύει κανείς ! ! !

 

Για περισσότερες πληροφορίες: 

www.doctorsoftoday.org

 τηλ: 210 6211880 , 211 0125668 

 info@doctorsoftoday.org

 

 

—————

2014-12-13 16:09

ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ 'ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ' Ποιοτική και οικονομική παρέμβαση στην υγεία

 

‘‘Οι γιατροί του Σήμερα είναι μια πρωτοβουλία, ομάδας πάνω από 150 ιατρών, όλων των ειδικοτήτων, και φιλοδοξούμε να παρέχουμε υπηρεσίες υγείας σε όλους, υψηλού επιπέδου και χαμηλού κόστους.

 Ο κύριος τομέας παρέμβασης μας είναι η δευτεροβάθμια φροντίδα (χειρουργεία). Οι γιατροί συνάδελφοι είναι όλοι κλινικοί γιατροί (χειρουργοί όλων των ειδικοτήτων) και συνεργαζόμαστε με όλα τα ιδιωτικά νοσοκομεία και κλινικές. Εκεί είναι και ο "νεωτερισμός" που προσπαθούμε να φέρουμε στον χώρο της υγείας. Να προτείνουμε λύσεις ποιοτικές και οικονομικές. Λύσεις που θα μπορούν όλοι να "αγγίξουν". Λύσεις αξιόπιστες. Είμαστε πάνω από 30 χρόνια στον χώρο και έχουμε στην πλάτη μας πάνω από 200.000 χειρουργεία. Θεωρούμε από την πείρα μας, ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα των ανθρώπων, είναι όταν κάποιος χρειάζεται μια επέμβαση (μικρή ή μεγάλη) και αρχίζει ο φαύλος κύκλος των ερωτήσεων "που θα το κάνω" , "ποιός θα μου το κάνει" , "πόσο θα κοστίσει" , "πως θα ελέγξω την ποιότητα των υπηρεσιών" , "πότε θα το κάνω, διότι επείγει" , "δεν μου δίνουν σημασία" κτλ. Η ιατρική θέλει άριστη επιστημονική κατάρτηση, δοτικότητα, πάθος και αγάπη προς τον ασθενή, ο οποίος θα πρέπαι να είναι και ο μεγάλος τιμόμενος.

Αυτή η συγκενρωμένη και διασταυρωμένη πρόταση έλειπε από τον χώρο μας. Αυτό θέλουμε να προωθήσουμε και να εξηπηρετήσουμε τους ασθενείς-μέλη μας. Αυτό είναι το όραμα !!

Έχουμε δεσμευτεί για μεγάλες και συγκεκριμένες εκπτώσεις στις ιατρικές αμοιβές και έχουμε συνεργάτες με ειδικά εκπτωτικά τιμολόγια σε όλες τις ιδιωτικές κλινικές και νοσοκομεία, με αποτέλεσμα να μπορούμε να νοσηλεύσουμε ασθενείς, με πολύ μικρότερη δαπάνη (έως 70%) στο σημερινό συνολικό υπάρχον κόστος (ανάλογα με την κλινική), χωρίς έκπτωση στην ποιότητα.

 Παρεμβαίνουμε με την λογική του κλειστού νοσηλείου, δηλαδή υπάρχει τελικός τιμοκατάλογος για κάθα ιατρική πράξη, όπου συμπεριλαμβάνοται ιατροί, κλινική, ειδικά υλικά και γενικά ότι χρειάζεται για ένα χειρουργείο υψηλού επιστημονικού επιπέδου. Κατ΄ αυτόν τον τρόπο αποφεύγουμε την διαπλοκή και συνδιαλαγή, που υπάρχει δυστυχώς ακόμα στον χώρο της υγείας, με αποτέλεσμα ο κάθε πάροχος (Γιατροί, Κλινική, Εταιρίες υλικών κτλ) να αμοίβεται για την παροχή του, σε τιμές σημερινές και όχι 2004, προς όφελος του ασθενούς.

 Δημιουργηθήκαμε, από την μεγάλη ανάγκη της σημερινής ελληνικής κοινωνίας, για ποιοτική και οικονομική πρόσβαση στο ελληνικό σύστημα υγείας και την διάθεση μας για κοινωνική προσφορά.

 

Στόχος μας είναι : υγεία για όλους, με αξιοπρέπεια, άμεση και ποιοτική αντιμετώπιση στην πρόληψη, διάγνωση και θεραπεία, με τον πιο οικονομικό τρόπο, χωρίς εγκρίσεις, καθυστερήσεις, ταλαιπωρία, λίστες αναμονής, ανεξαρτήτως ηλικίας ή βεβαρημένου ιατρικού ιστορικού.

Οι γιατροί μας είναι πλήρως εξειδικευμένοι, άρτια εκπαιδευμένοι και αυστηρά επιλεγμένοι, αλλά και το νοσηλευτικό προσωπικό, παρέχει  διαγνωστικές και θεραπευτικές υπηρεσίες υψηλού επιπέδου, πλήρη ενημέρωση και νοσηλευτική υποστήριξη σε όλη τη διάρκεια της νοσηλεία των ασθενών μας.

Σε ποιούς απευθυνόμαστε

Απευθυνόμαστε σε όλους τους ανθρώπους αλλά και σε όλες τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, που ζουν σ’ αυτή τη χώρα και έχουν ανάγκη από πρωτοβάθμια, αλλά κυρίως δευτεροβάθμια (νοσοκομειακή) περίθαλψη, που είναι και η πιο δαπανηρή.

και όποιοσδήποτε έχει ανάγκη πρόσβασης στην υγεία.

 

Οι περεμβάσεις μας

 

1)      Δευτεροβάθμια ιατρική φροντίδα (Νοσηλεία - Χειρουργείο) 

 

Ειδικότητες

·         Ανδρολογία

·         Αγγειοχειρουργική

·         Γαστρεντερολογία

·         Γενική Χειρουργική

·         Γναθοχειρουργική

·         Γυναικολογία

·         Επεμβατική Καρδιολογία

·         Θωρακοχειρουργική

·         Καρδιοχειρουργική

·         Νευροχειρουργική

·         Ορθοπεδική

·         Ουρολογία

·         Οφθαλμολογία

·         Παιδοχειρουργική

·         Πλαστική Χειρουργική

·         Χειρουργική Μαστού

·         Χειρουργική Παχυσαρκίας

·         Ωτορινολαρυγγολογία

2)     Πρωτοβάθμια ιατρική φροντίδα:

Μέσω του επαγγέλματος μας σαν γιατροί, έχουμε με τα χρόνια αποκτήσει μια ιδιαίτερη σχέση με το διαγνωστικό κομμάτι της υγείας (πρωτοβάθμια φροντίδα). Ούτως ή άλλως συνεργαζόμαστε ήδη με πολλά διαγνωστικά κέντρα. Οι διαγνωστικές εξετάσεις για εμάς είναι ένα βασικό μέρος της δουλειάς μας. Από αυτές εξαρτάται η διάγνωση που θα κάνουμε και η λύση που θα προτείνουμε στον ασθενή. Εννοείται ότι μας ενδιαφέρει η πιστότητα των αιματολογικών και η ευκρίνεια των απεικονιστικών εξετάσεων, όπως και η σωστή τους αξιολόγηση από τους συναδέλφους διαγνωστές. Γνωρίζουμε το πραγματικό κόστος αυτών των εξετάσεων. Έτσι "σπάζοντας" την διαπλοκή (ποσοστά συστήσαντα, υπερκέρδη διαγνωστικών κέντρων, υπρτιμολογήσεις αναλωσίμων υλικών κτλ) μπορούμε να προτείνουμε λύσεις σε :

  • Διαγνωστικές βιοχημικές εξετάσεις (αίματος)
  • Απεικονιστικές εξετάσεις (Μαγνητική τομογραφία, Αξονική τομογραφία, Μαστογραφία, Triplex κτλ)
  • Συνταγογράφηση ΕΟΠΥΥ (φαρμάκων και εξετάσεων).
  • Ιατρικές επισκέψεις

 

3)   Οδοντιατρική Φροντίδα :

Υπάρχουν συμβάσεις με οδοντιάτρους και οδοντιατρικά κέντρα με υψηλότατες πιστοποιήσεις (ISO, TEMOS κλπ), όπου εκτελούνται όλες οι οδοντιατρικές εργασίες, όλων των οδοντιατρικών ειδικοτήτων

  • Στοματολογία
  • Ορθοδοντική
  • Αισθητική οδοντιατρική
  • Ενδοδοντία
  • Ουλοπλαστική
  • Ρομποτική οδοντιατρική (σύστημα Cad Cam)
  • Εμφυτευματολογία
  • Περιοδοντολογία
  • Παιδοδοντία
  • Προσθετική
  • Οδοντιατρική αντιμετώπιση ατόμωμ με αναπηρία
  • Πανοραμική ακτινογραφία (Ψηφιακή)

Ειδικά για τα ΑΜΕΑ (άτομα με ειδικές ανάγκες), γίνεται ειδική μέθη στο οδοντιατρείο, από ιδιαιτέρως εξειδικευμένο αναισθησιολόγο, έτσι ώστε να καταστεί δυνατη η πρόσβαση στον ασθενή, όταν αυτή είναι δύσκολη ή αδύνατη. Σε τέτοια περιστατικά γίνονται όλες οι οδοντιατρικές εργασίες που χρειάζονται σε μια συνεδρία, ώστε να εξυπηρετηθεί ο ασθενής σε μια μέρα, λόγω της δυσκολίας πρόσβασης.

Περιττό να αναφέρουμε, ότι όλα τα ανωτέρω γίνονται υπό συνθήκες απολύτου ασφάλειας για τον ασθενή.

Έχουν γίνει έως τώρα πάνω από 5.000 περιστατικά, με απόλυτη επιτυχία.

Επίσης υπάρχει η δυνατότητα να γίνουν σ΄αυτή τη φάση (όταν ο ασθενής κοιμάται) με φορητό εξοπλισμό

  • αιματολογικές εξετάσεις
  • υπέρηχοι θυρεοειδούς, καρδιάς, κοιλιάς και αγγείων
  • Ακτινογραφίες
  • Κλινική εξέταση

Πολλοί από αυτούς τους ασθενείς δεν έχουν κάνει ποτέ εξετάσεις, λόγω της προβληματικής πρόσβασης.

Τα άτομα με ειδικές ανάγκες και οι οικογένειες τους, αξίζουν ιδιαίτερης διευκόλυνσης, φροντίδας και αγάπης ! ! ! ! Στον κόσμο που ζούμε δεν περισσεύει κανείς ! ! !

 

Για περισσότερες πληροφορίες: https://doctorsoftoday.org/

—————

2014-11-17 18:06

ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟ «ΗΛΙΤΟΜΗΝΟΝ» ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΩΡΕΣ ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

Γνωρίζετε ότι

·         Πρόωρη είναι η γέννηση ενός μωρού νωρίτερα από 37 εβδομάδες κύησης.

·         Κάθε χρόνο, περίπου 15 εκατομμύρια παιδιά γεννιούνται  πολύ νωρίς - 500.000 στην Ευρώπη. Αυτό ισοδυναμεί με περίπου 1.370 πρόωρα μωρά την ημέρα.

·         Τα πρόωρα νεογνά είναι η μεγαλύτερη ομάδα παιδιατρικών ασθενών στην Ευρώπη.

·         Η πρόωρη γέννηση είναι παγκοσμίως η κυριότερη αιτία θανάτου στα νεογνά (βρέφη κατά τις πρώτες 4 εβδομάδες ζωής) και αποτελεί την αιτία περισσότερων από ένα εκατομμύριο θανάτων ετησίως. Οι επιπλοκές της πρόωρης γέννησης αποτελούν τη δεύτερη συχνότερη αιτία θανάτου μετά την πνευμονία σε παιδιά κάτω των 5 ετών.

·         Το ποσοστό επιβίωσης των πρόωρων μωρών διαφέρει όχι μόνο από χώρα σε χώρα αλλά και από νοσοκομείο σε νοσοκομείο.

·         Οι αιτίες των περισσότερων  χρόνιων  παθήσεων αναπτύσσονται  πριν τη γέννηση, κατά τη διάρκειά της ή λίγο μετά από αυτήν.

·         Πολλές παθήσεις της ενήλικης ζωής συνδέονται με την πρόωρη γέννηση και μπορούν να προληφθούν με βελτίωση της φροντίδας των νεογνών.

·         Μέχρι σήμερα στην ΕΕ μόνο 2 χώρες, η Πορτογαλία και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν αναπτύξει εθνικές πολιτικές για τη βελτίωση της υγείας των νεογνών.

·         Η ακριβής αιτία του πρόωρου τοκετού παραμένει άγνωστη περίπου για το 50% των περιπτώσεων. Ωστόσο, έχουν ταυτοποιηθεί ένας αριθμός παραγόντων κινδύνου οι οποίοι είναι πιθανό να αυξήσουν τις πιθανότητες πρόωρου τοκετού, για τους οποίους  υπάρχει σοβαρό έλλειμμα ενημέρωσης.
 

Το «Ηλιτόμηνον», στο πλαίσιο της 17ης Νοεμβρίου, Παγκόσμιας Ημέρας Προωρότητας , ξεκίνησε 15μερη εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού με αναρτήσεις στο μετρό της Αθήνας. Στόχος της εκστρατείας είναι η κοινωνική ευαισθητοποίηση για το θέμα των πρόωρων γεννήσεων, των οποίων ο αριθμός έχει αυξητική τάση στις χώρες του δυτικού κόσμου. Yπολογίζεται ότι, μόνο στην Ευρώπη, υπάρχουν σήμερα 9 εκατομμύρια οικογένειες με παιδί που έχει γεννηθεί πρόωρα.

 

Το «Ηλιτόμηνον» ανήκει στο δίκτυο οργανώσεων γονέων από όλη την Ευρώπη που δρουν συντονισμένα με το Ευρωπαϊκό  Ίδρυμα για τη Φροντίδα των Νεογνών (EFCNI) και διεκδικούν από  την Ε.Ε. τη θέσπιση ενιαίων εθνικών κατευθυντήριων οδηγιών με τις οποίες να διασφαλίζεται η παροχή κατάλληλης φροντίδας σε όλες τις εγκύους, τα νεογνά και τα πρόωρα βρέφη. Σε αυτή την πανευρωπαϊκή προσπάθεια, το «Ηλιτόμηνον» πλαισιώνεται από Συμβουλευτική Επιτροπή Επιστημόνων που έχουν αντικείμενο την υγεία και την ανάπτυξη του πρόωρου νεογνού, και θέτει ως θέματα άμεσης προτεραιότητας για την Ελλάδα τα παρακάτω:

1.      Δημιουργία Εθνικής Βάσης Περιγεννητικών και Νεογνικών Δεδομένων των Προώρων Νεογνών.  Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που δεν έχει πιστοποιητικό περιγεννητικού/ νεογνικού/ βρεφικού θανάτου. Η Επιτροπή Περιγεννητικής Φροντίδας του ΚΕΣΥ έχει ήδη διαμορφώσει φόρμα καταγραφής των περιγεννητικών προβλημάτων και  επιπλέον, λεπτομερές πιστοποιητικό γέννησης και πιστοποιητικό περιγεννητικού/ νεογνικού/ βρεφικού θανάτου. Τα πιστοποιητικά που πρότεινε η Επιτροπή Περιγεννητικής φροντίδας του ΚΕΣΥ εγκρίθηκαν από το Υπουργείο Υγείας πριν από πολύ χρόνο αλλά ακόμη δεν έχει προχωρήσει η εφαρμογή τους και δεν είναι γνωστό αν και πότε θα εφαρμοστεί.

  1. Βελτίωση της υποδομής σε έμψυχο δυναμικό με έμφαση στο εξειδικευμένο νοσηλευτικό προσωπικό. Με τα σημερινά δεδομένα, οι αναλογίες νοσηλεύτριας/η ανά βαριά άρρωστο νεογνό στις ΜΕΝΝ, απέχει πολύ από τις διεθνείς προδιαγραφές.
  2. Δημιουργία οργανωμένων κέντρων για τη διαχρονική παρακολούθηση των νεογνών που βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων προβλημάτων, όχι μόνο στα μεγάλα αστικά κέντρα αλλά και σε κάθε διοικητική περιφέρεια της χώρας.
  3. Υποστήριξη, με προσωπικό και εξοπλισμό, των δυο Τραπεζών μητρικού γάλακτος που υπάρχουν στην Ελλάδα και δημιουργία νέων, ώστε να καλύπτονται πανελλαδικά οι ανάγκες των ΜΕΝΝ σε μητρικό γάλα, που είναι πολύτιμο για την επιβίωση και την υγεία των πρόωρων νεογνών. Προαγωγή και διευκόλυνση του μητρικού θηλασμού.
  4. Συμβουλευτική και ψυχολογική υποστήριξη της οικογένειας του προώρου στη ΜΕΝΝ και στο σπίτι. Δημιουργία συνθηκών ευνοϊκών για παραμονή των γονέων κοντά στο νοσηλευόμενο νεογνό τους στη ΜΕΝΝ, καθώς η παρουσία τους είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη του. Δημιουργία κέντρων για την φιλοξενία γονέων που η μόνιμη κατοικία τους είναι μακριά από το νοσοκομείο που νοσηλεύεται το παιδί τους.

Το «Ηλιτόμηνον» πιστεύει ότι μια εθνική πολιτική στοχευμένη στη βελτίωση της υγείας των νεογνών, δεν είναι πολυτέλεια αλλά ανάγκη. Έχει αποδειχθεί ότι όταν  δίνεται προτεραιότητα σε πολιτικές για την νεογνική υγεία, το ποσοστό πρόωρων γεννήσεων παραμένει κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, με πολλαπλά οφέλη για τον πληθυσμό και τα συστήματα υγείας.

 

ΗΛΙΤΟΜΗΝΟΝ

Το Ηλιτόμηνον ενώνει τη φωνή των γονέων προώρων και των επιστημόνων, με σκοπό την φροντίδα των πρόωρων νεογνών. Για την επίτευξη του σκοπού του, διοργανώνει και υποστηρίζει  κοινωνικές, επιστημονικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες που συμβάλλουν στην προώθηση και επίλυση των ιατρικών και κοινωνικοοικονομικών προβλημάτων των οικογενειών με πρόωρα νεογνά. Το «Ηλιτόμηνον» είναι μέλος του EFCNI.

 

 

EFCNI

Το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα για τη Φροντίδα των Νεογέννητων  Βρεφών (European Foundation for the Care of Newborn Infants - EFCNI) είναι ο πρώτος πανευρωπαϊκός οργανισμός για την εκπροσώπηση των συμφερόντων των πρόωρων βρεφών και των οικογενειών τους. Συγκεντρώνει γονείς και επαγγελματίες υγείας από διαφορετικούς επιστημονικούς κλάδους με κοινό στόχο τη βελτίωση της μακροπρόθεσμης υγείας των νεογέννητων και των πρόωρων παιδιών, εξασφαλίζοντας την καλύτερη δυνατή πρόληψη, θεραπεία, φροντίδα και υποστήριξη.

 

Για περισσότερες πληροφορίες:

Ιωάννου Γενναδίου 16, Αθήνα 11521 - Τηλ.: 210 7299992 -  www.ilitominon.gr - email: info@ilitominon.gr

16, Ioannou Gennadiou, Athens 11521, Greece – Tel.: +30 210 7299992 -  www.ilitominon.gr - email: info@ilitominon.gr

ηλιτόμηνος, ον (ηλιταίνω, μήν) prop, missing the month, born too soon  - ΟΜΗΡΟΣ, ΙΛΙΑΔΑ, XIX, 117-119

 

 

 

 

 

—————

2014-09-26 11:44

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΝΗΛΙΚΗ ΖΩΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΗ ΠΑΡΑΛΥΣΗ

 

Τις τελευταίες δεκαετίες έχουν υπάρξει εντυπωσιακές αυξήσεις στο προσδόκιμο ζωής των παιδιών με  εγκεφαλική παράλυση λόγω της βελτίωσης της παροχέμενης κλινικής τους φροντίδας (Stewart et al. 2001; Vincer 2001;Cooley 2004; Scal and Ireland 2005 & Young 2007). Σύμφωνα με την πρόσφατη αρθογραφία, το 90% των παιδιών με εγκεφαλική παράλυση μεταβένουν στην ενήλικη ζωή (Hemming και Hutton 2006). Το κέρδος στο προσδόκιμο ζωής φέρνει στο προσκήνιο νέες προκλήσεις τόσο για τα παιδιά με εγκεφαλική παράλυση όσο και για τις οικογένειες και τους θεραπευτές τους (Reiss 2002). Αυτές οι νέες προκλήσεις περιλαμβάνουν την μετάβαση στην ενήλικη ζωή των παιδιών με εγκεφαλική παράλυση, όπου συνήθως  συμβαίνει μεταξύ 16 και 21 ετών (Fox 2002; Tuffrey και Pearce 2002). Η πρόκληση αυτής της μετάβασης για τους νέους με εγκεφαλική παράλυση κερδίζει ύψιστη προσοχή από τους διεθνείς οργανισμούς υγείας. Ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας, Διεθνής Ταξινόμηση Αναπηρίας, Λειτουργηκότητας και υγείας (The world Health Organization, International Classification of Disability, Function and Health, ICF) (ICF 2001) όπως και η Παιδιατρική Αμερικανικη Ακαδημία (America Academy of Pediatrics 2002) αποστρέφονται από τις συνέπειες της ασθένειας, στοχεύοντας στη βελτίωση της γενικότερης ποιότητας ζωής των παιδιων με αναπηρία. Επιπλέον, έντονες είναι οι προσπάθειες ούτως ώστε να αναπτύχθούν τρόποι για να καλύψουν το κενό που υπάρχει σχετικά με τις κατάλληλες μεθόδους που αποσκοπούν στη βελτίωση της ποιότητα ζωής και της μετάβασης στην ενήλικη ζωή των παιδιιών με εγκεφαλική παράλυση (Reiss et al. 2005). 

    Οι  διεθνείς οργανισμοί στοχεύουν να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες ούτως ώστε να μεταλαμπαδευτούν στους νέους με εγκεφαλική παράλυση οι κατάλληλες γνώσεις και να αποκτήσουν τα απαραίτητα εφόδια που απαιτούνται για την μετάβασή τους στην ενήλικη ζωής, να περιορίσουν ή προλάβον να αναπτυχθούν δευτεροπαθής ασθένειες, να προάγουν όσο το δυνατόν αυτονομία στην προσωπική και επαγγελματικής τους ζωή και κυρίως να διεικολύνουν στο μέγιστο τις υπάρχουσες δυνατότητές τους παρόλο τα κινητικά και νοητικά ελλείματά τους (Callahan et al. 2001). Γενικότερα, οι νέες κατευθύνσεις στοχεύουν στις μακροχρόνιες ανάγκες τους με σκοπό να τους προσφερθεί ελπίδα μέσω κατάλληλων στόχων για το μέλλον τους και στην βελτίωση της ποιότητας ζωής τους (Binks et al. 2007).

     Θα πρέπει να αναγνωριστούν τα κύρια εμπόδια που σχετίζονται με την μετάβασή τους στην ενήλικη ζωή, να υπογραμιστoύν τα βασικά στοιχεία που πρέπει  να συμπεριληφθούν στη διαδικασία της μετάβασής τους στην ενήλικη ζωή και να προταθούν τα κατάλληλα μέτρα για την ομαλή μετάβασή τους. Επιπροσθέτως, θα ήταν εξίσου πολύ σημαντικό να βρεθούν οι κύριοι παράγοντες, που καθορίζουν την επαγγελματική και κοινωνική τους πορεία κατά τη διάρκεια της μετάβασης. Τέλος, να τονιστούν τα στοιχεία εκείνα που ειναι απαραίτητα για την βελτίωση της ποιότητας ζωής των παιδιών με εγκεφαλική παράλυση.

    Πολλά είναι τα εμπόδια όπου έχουν αναφερθεί σχετικά με τη μετάβαση στην ενήλικη ζωή των παιδιών που πάσχουν από εγκεφαλική παράλυση συμπεριλαμβανομένου: (α) της ανικατότητας των ειδικών υγείας, (παιδιάτρων και θεραπευτών) τόσο αυτών που ασχολούνται με παιδιά όσο και αυτών που ασχολουνται με ενήλικες, να εδραιώσουν την μακροχρόνια σχέση τους και με τους ασθενείς με εγκεφαλική παράλυση αλλά και τη μεταξύ τους συνεργασία έχοντας ένα κοινό στόχο. Το πρόβλημα αυτό υφίσταντο, λόγω της έλληψης στοχευμένου πλάνου και μειωμένης κριτικής ετοιμότητάς τους να ανταπεξέλθουν στις νέες απαιτούμενες προσκλήσεις προερχόμενες από τους διεθείς οργανισμούς υγείας (Binks et al 2007), (β) της αβεβαιώτητας και του φόβου των ίδιων των νέων με εγκεφαλική παράλυση και (γ) της υπερπροστατευτικής συμπεριφοράς των γονέων τους προς τα νεαρά άτομα με εγκεφαλική παράλυση. Τα κύρια στοιχεία για ένα κατάλληλο πρόγραμμα μετάβασης απο την ανήλικη στην ενήλικη ζωη των ατόμων με εγκεφαλική παράλυση ούτως ώστε να μειωθούν ή να ελαχιστοποιηθούν τα προαναφερθεντα εμπόδια αποτελείται από τόσο: (α) το σωστό συντονισμό τόσο των παιδιατρικών θεραπευτών υγείας (παιδίατροι, παιδο-φυσικοθεραπευτές, λογοθεραπευτές κ.α)  όσο και από (β) τη σωστή προετοιμασία της οικογένειας για τη κατάλληλη μετάβαση, (γ) τη σωστή συνεργασία των διαφορετικών θεραπευτικών ομάδων (δ) την κατάλληλη παροχή φροντίδας μέσω συγκεκριμένων κέντρων αποκατάστης (Binks et al 2007), (ε) την κατανόηση των διαφορετικών αναγκών φροντίδας και των παραγόνων εκείνων που τις καθορίζουν (Young 2007) και τέλος (στ) την ένταξή τους στο κοινωνικό και επαγγελαμτικό χώρο (King 2000; Michelsen 2005).

    Είνα κατανοητό, πως αυτές οι προκλήσεις είναι ευρέως αναγνωρισμένες μεταξύ των θεραπευτών υγείας (Binks et al 2007; Young 2007). Η ανάπτυξη της κατάλληση γνώσης, εκπεύδευσης αλλα και η απαραίτητη χρηματοδότηση των προτεινόμενων προγραμμάτων για τα άτομα με εγκεφαλική παράλυση είναι ουσιαστικής σημασίας για την ομαλή μετάβασή τους στην ενήλικη ζωή και στην βελτίωση της ποιότητας ζωής τους. Οι ανάγκες των ατόμων αυτών στη συγκεκριμένη φάση της ζωης τους παράμενει αναξερεύνητο κομματι (Young 2007).

ΛΑΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΑ

Φυσικοθεραπεύτρια  Παίδων, MSc

Instructor  of  TR  &  Hippotherapy

Email: info@hippotherapy.gr

Τηλ: 6972176572

https://hippotherapy.gr/

Αναφορές

American Academy of Pediatrics. (2002). A consensus on health care transitions for young adults with special health care needs. Pediatrics, 110(6 pt 2), 1304-1306.

Binks JA, Barder WS, Burke TA and Young NL. (2007). What do we really know about the transitions to adult-centered health care? A focus on cerebral palsy. Archives of physical medicine and  rehabilitation, 88, 1064-1073.

Callaham ST, Feinstein R and Keenam P. (2001). Transition from pediatric to adults-oriented health care: a challenge for patients with chronic disease. Current opinion in pediatriacs, 13, 310-316.

Cooley CW. (2004). Providing a primary care medical home for children and youth with cerebral palsy. Pediatrics, 114, 1106-1113.

Fox A. (2002). Physicians as barriers to successful transition care. International journal of adolescent and medical health, 14, 3-7.

Hemming K and Hutton JL. (2006). Long-term survival for a cohort of adults with cerebral palsy. Developmental medicine and child neurology, 48, 90-95.

King GA, Cathers T, Polgar JM, MacKinnon E and Havens L. (2000). Success in life for older adolescent with cerebral palsy. Qualitative health research, 10(6), 734-749.

Michelsen SI, Uldall P, Kejs AMT and Madsen M. (2005). Education and employment prospects in cerebral palsy. Developmental medicine and child neurology, 47, 511-517.

Reiss J and Gibson R. (2002). Health care transition: destinations unknown. Pediatrics, 110 (6 pt 2), 1307-14.

Reiss JG, Gibson RW and Walker LR. (2005). Heath care transition: youth, family, and provider perspectives. Pediatrics, 115, 112-120.

Scal P and Ireland M. (2005). Addressing transition to adults’ health care for adolescent with special care needs. Pediatrics, 115, 1607-1612.

Stewart DA, Law MC, Rosenbaum P and Willma DG. (2001). A qualitative study of the transition to adulthood for youth with physical disabilities. Physical occupational therapy for pediatric, 21, 3-21.

Tuffrey C and Pearce A. (2003). Transition from paediatric to adult medical services for young people with chronic neurological problems. Journal neurology and neurosurgical psychiatry, 74, 1011-1013.

Young NL. (2007). The transition to adulthood for children with cerebral palsy; what do we know about their health care needs. Journal of pediatric orthopaedic, 27(4), 476-479.

Vincer R. (2001). Barriers and good practice in transition from peadiatric to adult care. Journal of Royal Society of Medice, 94 (Suppl 40) (2), 2-4.

 

—————

2014-03-20 11:28

ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΑ ΟΡΟΣΗΜΑ

Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΝΗΣΗ ΜΕΧΡΙ ΤΑ 7 ΧΡΟΝΙΑ.pdf (482,5 kB)

 

Τα αναπτυξιακά ορόσημα είναι ένα σύνολο λειτουργικών δεξιοτήτων, τα οποία μπορούν να εκτελέσουν τα παιδιά, που ανήκουν σε μια συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα. Τα ορόσημα επιτρέπουν στους γονείς και στους ιατρούς να ελέγχουν (α) τη μάθηση, (β) τη συμπεριφορά, και (γ) την ανάπτυξη του παιδιού.Οι αναπτυξιακοί σταθμοί είναι κατά προσέγγιση και τα ηλικιακά όρια δεν ισχύουν απόλυτα για όλα τα παιδιά, διότι κάθε παιδί αναπτύσσεται με δικό του ιδιαίτερο τρόπο. Κάποια παιδιά είναι δυνατόν να αναπτύσσουν ορόσημα νωρίτερα από την αναμενόμενη ηλικία τους και κάποια αργότερα. Ένα παιδί που δεν έχει κατακτήσει τους σταθμούς που αντιστοιχούν στην ηλικία του, δεν έχει απαραίτητα κάποιο αναπτυξιακό πρόβλημα, αλλά χρειάζεται αξιολόγηση, η οποία μπορεί να γίνει μόνο απο ειδικό θεραπευτή και κυρίως από παιδίατρο-αναπτυξιολόγο.

—————

—————